És un concurs entre 6 escoles de Terrassa, 14 classes de tercer de primària – uns 400 alumnes-. D’aquesta manera, el Servei de Mobilitat de l’Ajuntament pretén incentivar els desplaçaments sostenibles
Els 27 nens i nenes de 3a de l’Escola França apunten cada dia com arriben al col·legi des de casa. És el Caminòmetre, una activitat que s’organitza per segon any consecutiu a la ciutat. Ells mateixos ens expliquen què és i com funciona aquest Caminòmetre. Un d'ells ha estat el Miquel Villalba, de 3r A del CEIP França: “Si vens a peu, en bici o en patinet, has de posar un gomet verd; si vens en tren o en bus, blau i si arribes en cotxe o en moto, un gomet vermell. Hem de posar el nostre nom i els metres que hi ha del col·le a casa.”
Per a la Marta Còdol, 3rA del CEIP França: “I només ho fem 6 dies. Del dimecres 22 al dimecres 29 de setembre”. Per a l'Edison Joel Pumayugra, de 3r A del CEIP França: “Si anem caminant, en bici o en patinet, val un punt; si venim en tren o bus, mig punt i se venim en cotxe o en moto, 0 punts”. Segons la Mariona Torres, del mateix curs: “Els punts es compten quan hem acabat tot. La majoria venen caminant. En tren o bus no tenim cap. Venim caminant o en cotxe.”
Els nens i nenes que venen en cotxe és perquè els seus pares els deixen a l’escola i després ells necessiten el vehicle per anar a treballar. El Caminòmetre és una mena de concurs entre 6 escoles de Terrassa, 14 classes de tercer de primària –uns 400 alumnes-. D’aquesta manera, el Servei de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa pretén incentivar els desplaçaments sostenibles. Per a la Júlia Ortega, de 3r A del CEIP França: “hi haurà un guanyador. És un concurs”. Segons la Paula Barnús, del mateix curs: “Per veure els metres que tenim de casa al col·le, s’han de sumar els punts i s’escull un guanyador.”
A principis d’octubre, se sabrà l’aula guanyadora, la que hi hagi aconseguit més punts. Els guanyadors rebran un llapis de memòria. Tots els participants, un diploma acreditatiu.
Les motos i les bicis són els mitjans de transport més ràpids per moure’s per la ciutat. És la conclusió de la Cursa per la Mobilitat, que s’ha celebrat per segon any a Terrassa en el marc de la Setmana de la Mobilitat. L’objectiu de la cursa, comparar porta a porta el temps, el cost i l’impacte ambiental dels diversos mitjans de transport.
24 persones han sortit a la mateixa hora de quatre punts diferents. Ho han fet a peu, bicicleta, moto, cotxe, taxi, tren i bús. Ho han fet des del nou Centre Leitat, del Parc Vallès i de La Maurina i el punt d’arribada, la plaça Didó.
Les novetats d’aquest any han estat la incorporació d’un recorregut interurbà des de Sabadell i també del cotxe, moto i bici elèctrics com a mitjans a avaluar. En gairebé tots els casos, la moto i la bicicleta han estat els més ràpids. Des de Sabadell ha guanyat el taxi amb 25 minuts. La resta, el cotxe, la bici i transport públic, han arribat gairebé un quart d’hora més tard.
Per a Víctor Alarcón: "Estic acostumant a fer servir cotxe elèctric, és una avantatge bàsicament pel fet del consum, ja que no has de posar benzina i t'estalvies diners. Però bé, és un cotxe normal amb la velocitat normal, la permesa. Per a la ciutat és eprfecte perquè, a més, és petitó i aparco on vull."
Segons Genar Indurain: "Tan sols són 9 km i, a més, en hora punta com era a Terrassa i a Sabadell, amb la bicicleta avances ràpid entre els cotxes. Com a crítica potser diria que falta un carril bici que uneixi Terrassa i Sabadell."
Per a Lluïsa Melgares, regidora de Mobilitat: "Anar amb bicicleta, caminant, no agafar tant el cotxe quan no és necessari... tot això és salut, personal i del planeta pel que fa a partícules i el canvi climàtica. És la solució. Ara encara estem en un moment en què els preus del petroli encara es poden suportar, però tots sabem que, tard o d'hora, arribarà un moment en què haurem de canviar a energies alternatives per utilitzar-les."
Pel que fa als costos, anar a peu o en bicicleta són els més econòmics. No costen res, a banda de la compra i manteniment de la bici. El segueixen els vehicles elèctrics, amb un cost força baix, només 18 cèntims de Sabadell a Terrassa. A l’altre cantó, els més cars el cotxe i, sobretot, el taxi.