divendres, 3 de desembre del 2010
Presentació del Tramvallès a l'EFM
Descàrrega de la presentació (PDF 15MB)
dimecres, 1 de desembre del 2010
Conferència sobre el Tramvallès
A càrrec de Ricard Riol, president de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i Albert Parés, vocal del Vallès Occidental de la PTP.
Dijous 2 de desembre de 2010 a les 7 del vespre a l’AVV Torrent d’en Pere Parres, al carrer Monturiol número 132.
dimarts, 23 de novembre del 2010
Microbús i itinerari nou a Can Palet de Vista Alegre
dimecres, 17 de novembre del 2010
Debat sobre la regulació de les bicicletes als Matins de Catalunya Ràdio
dimarts, 9 de novembre del 2010
La Direcció General de Trànsit inclourà l'ús de la bicicleta al codi de circulació
La Direcció General de Trànsit impulsarà a partir de l'any que ve la incorporació de l'ús de la bicicleta al codi de circulació. La directora de l'Observatori de la Seguretat Viària de la Direcció General de Trànsit ho ha anunciat en la presentació del baròmetre anual de la bicicleta a Catalunya i ha explicat que la intenció és "solucionar els conflictes de convivència" que tenen molts municipis al voltant d'aquest mitjà de transport.
Un cop estigui aprovat el pla estratègic de la seguretat viària, a finals d'any, es començarà a estudiar com adaptar l'ús de la bicicleta al codi de circulació. Anna Ferrer, directora de l'Observatori de la Seguretat Viària de la Direcció General de Trànsit, ha explicat que el que es vol regular són aspectes com, per exemple, si les bicicletes poden circular per les voreres i en quines condicions, quins mínims han de tenir els carrils perquè siguin segurs per a les bicicletes, etc.
Segons Ferrer, es tractarà d'un apartat dedicat a les bicicletes que s'inclourà al codi de circulació amb el clar objectiu de donar un "paraigua legal" als ajuntaments per homogeneïtzar les ordenances municipals respecte a aquesta qüestió i "solucionar els conflictes de convivència" que genera.
L'anunci coincideix amb la presentació del baròmetre sobre l'ús de la bicicleta, que recull, entre d'altres dades, que dels 2,5 milions de catalans que es calcula que utilitzen la bicicleta amb freqüència només un de cada quatre ciclistes circula sempre per la calçada, i la majoria no ho fan perquè tenen por de ser atropellats.
dijous, 4 de novembre del 2010
Campanya "Si tu passes de tot jo no puc aparcar"
El carrer és de tothom, les normes són per a tothom
A tothom li costa aparcar. Però a les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda, una mica més que a tu: necessiten espais reservats, que sempre estan clarament senyalitzats.
Aparcar en un d'aquests espais implica la retirada del vehicle per part de la grua i una sanció de fins a 200 euros. Però confiem en el civisme i la responsabilitat dels conductors i les conductores. Perquè creiem en la bona voluntat de les persones. I perquè és molt fàcil pensar una mica més en els altres.
dimecres, 20 d’octubre del 2010
"Conduïu, conduïu, maleïts!!" Article d'opinió del Josep Maria Codina ATERRASSA.CAT
Llegir més...
dilluns, 18 d’octubre del 2010
Nous escocells per als arbres de Terrassa
Una barreja de grava, resina i cautxú permet el creixement dels arbres sense problemes
L'Ajuntament ha decidit canviar els escocells dels arbres de la ciutat per tal d'adaptar-se a la nova normativa. El nou sistema permetrà reduir costos de manteniment i millorar la seguretat dels vianants. Un decret del Govern de la Generalitat estipula que l'escocell ha d'estar al mateix nivell que la vorera o el paviment, i que no poden tenir forats de més d'un centímetre quadrat per evitar entrebancades.
La tècnica consisteix a omplir el fons de l'escocell amb grava, que a la capa de sobre anirà barrejada amb una resina que mantindrà la grava compacta i perfectament enrasada amb el paviment. Al voltant de l'arbre, però, no hi anirà grava. En un anell de 30 centímetres, s'aplicarà una capa de cautxú triturat, també barrejat amb la resina. El cautxú, elàstic, permet el creixement del tronc.
Aquest sistema és molt porós, cosa que permet el regadiu, però en canvi no s'hi poden escolar objectes ni es pot deformar, com passava amb l'anterior sistema de reixes. Terrassa és una de les primeres ciutats catalanes en adaptar-se a la nova normativa sobre els escocells, i que dóna un termini de nou anys als Ajuntaments per a substituir-los tots.
diumenge, 26 de setembre del 2010
El Caminòmetre dóna un punt als més petits per anar a peu a l'escola
Els 27 nens i nenes de 3a de l’Escola França apunten cada dia com arriben al col·legi des de casa. És el Caminòmetre, una activitat que s’organitza per segon any consecutiu a la ciutat. Ells mateixos ens expliquen què és i com funciona aquest Caminòmetre. Un d'ells ha estat el Miquel Villalba, de 3r A del CEIP França: “Si vens a peu, en bici o en patinet, has de posar un gomet verd; si vens en tren o en bus, blau i si arribes en cotxe o en moto, un gomet vermell. Hem de posar el nostre nom i els metres que hi ha del col·le a casa.”
Per a la Marta Còdol, 3rA del CEIP França: “I només ho fem 6 dies. Del dimecres 22 al dimecres 29 de setembre”. Per a l'Edison Joel Pumayugra, de 3r A del CEIP França: “Si anem caminant, en bici o en patinet, val un punt; si venim en tren o bus, mig punt i se venim en cotxe o en moto, 0 punts”. Segons la Mariona Torres, del mateix curs: “Els punts es compten quan hem acabat tot. La majoria venen caminant. En tren o bus no tenim cap. Venim caminant o en cotxe.”
Els nens i nenes que venen en cotxe és perquè els seus pares els deixen a l’escola i després ells necessiten el vehicle per anar a treballar. El Caminòmetre és una mena de concurs entre 6 escoles de Terrassa, 14 classes de tercer de primària –uns 400 alumnes-. D’aquesta manera, el Servei de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa pretén incentivar els desplaçaments sostenibles. Per a la Júlia Ortega, de 3r A del CEIP França: “hi haurà un guanyador. És un concurs”. Segons la Paula Barnús, del mateix curs: “Per veure els metres que tenim de casa al col·le, s’han de sumar els punts i s’escull un guanyador.”
A principis d’octubre, se sabrà l’aula guanyadora, la que hi hagi aconseguit més punts. Els guanyadors rebran un llapis de memòria. Tots els participants, un diploma acreditatiu.
Motos i bicis, els més efectius en la Cursa per la Mobilitat
24 persones han sortit alhora de quatre punts diferents. Ho han fet a peu, bicicleta, moto, cotxe, taxi, tren i bús. L'arribada era a la plaça Didó. Només en el trajecte Sabadell-Terrassa s'ha imposat el taxi
24 persones han sortit a la mateixa hora de quatre punts diferents. Ho han fet a peu, bicicleta, moto, cotxe, taxi, tren i bús. Ho han fet des del nou Centre Leitat, del Parc Vallès i de La Maurina i el punt d’arribada, la plaça Didó.
Les novetats d’aquest any han estat la incorporació d’un recorregut interurbà des de Sabadell i també del cotxe, moto i bici elèctrics com a mitjans a avaluar. En gairebé tots els casos, la moto i la bicicleta han estat els més ràpids. Des de Sabadell ha guanyat el taxi amb 25 minuts. La resta, el cotxe, la bici i transport públic, han arribat gairebé un quart d’hora més tard.
Per a Víctor Alarcón: "Estic acostumant a fer servir cotxe elèctric, és una avantatge bàsicament pel fet del consum, ja que no has de posar benzina i t'estalvies diners. Però bé, és un cotxe normal amb la velocitat normal, la permesa. Per a la ciutat és eprfecte perquè, a més, és petitó i aparco on vull."
Segons Genar Indurain: "Tan sols són 9 km i, a més, en hora punta com era a Terrassa i a Sabadell, amb la bicicleta avances ràpid entre els cotxes. Com a crítica potser diria que falta un carril bici que uneixi Terrassa i Sabadell."
Per a Lluïsa Melgares, regidora de Mobilitat: "Anar amb bicicleta, caminant, no agafar tant el cotxe quan no és necessari... tot això és salut, personal i del planeta pel que fa a partícules i el canvi climàtica. És la solució. Ara encara estem en un moment en què els preus del petroli encara es poden suportar, però tots sabem que, tard o d'hora, arribarà un moment en què haurem de canviar a energies alternatives per utilitzar-les."
Pel que fa als costos, anar a peu o en bicicleta són els més econòmics. No costen res, a banda de la compra i manteniment de la bici. El segueixen els vehicles elèctrics, amb un cost força baix, només 18 cèntims de Sabadell a Terrassa. A l’altre cantó, els més cars el cotxe i, sobretot, el taxi.
divendres, 24 de setembre del 2010
L'Ègara Fòrum Mobilitat 'multa' els conductors que no aparquen bé
Segons Haritz Ferrando, membre de l'Ègara Fòrum Mobilitat: "Nosaltres som un grup de discussió, debat i de pressió també a l’Ajuntament perquè acceleri totes les mesures de mobilitat, però també volem actuar i som els primers a sortir al carrer per conscienciar la ciutadania. Aquesta primera campanya vol posar l’accent sobre l’aparcament il·legal que posa en perill la seguretat dels més petits en els sectors escolars. Aquell cotxe que perquè no té on aparcar es posa en un pas de vianants, no s’adona que aquell nen que surt i, per evitar el cotxe, passarà per la calçada i pot patir un accident.”
Entre els usuaris dels vehicles la reacció ha estat positiva tot i que alguns s’han queixat de la falta d’espais per aparcar. Es calcula que entre les 8 i les 9 del matí el 20 per cent del trànsit correspon al transport escolar.
L’Ègara Fòrum Mobilitat, sorgit el passat mes de maig d’entitats ciutadanes que formen part de la Taula de la Mobilitat, farà d’altres accions per conscienciar de la necessitat de complir les normes per una millor mobilitat. Amb aquesta primera acció, el grup s’ha donat a conèixer públicament coincidint amb l’inici de la Setmana de la Mobilitat.
dilluns, 20 de setembre del 2010
Multes simbòliques el 22-S
1. El dilluns farem una convocatòria de premsa per a l’acte de carrer que farem el dimecres 22 de setembre.
2. El dimecres 22 anirem a la sortida de les escoles El Vapor i França (Carrer Ausiàs March), a les 5 de la tarda a explicar l’acció a la premsa i distribuir les multes entre els pares i mares.
3. Estem coordinats amb el servei de mobilitat de l’ajuntament, les ampes i les direccions de les dues escoles.
4. No anirem a “perseguir” els coches infractors, sinó que és més una campanya de concienciació per a tothom.
5. Tots els que pugueu, reenvieu la multa simbòlica entre els vostres contactes, animant-los a imprimir-ne uns quants exemplars i difondre’ls durant la setmana de la mobilitat sostenible i segura, del 22 al 29 de setembre.
7. Al final de la setmana de la mobilitat farem una valoració d’aquesta acció.
El dimarts 28 de setembre a les 6 de la tarda, hi haurà la signatura del conveni entre la Sindicatura de Greuges de Terrassa i Dismifísics, a la que estem tots convidats a assistir per mostrar el nostre suport.
dijous, 17 de juny del 2010
Ja són 35 els quilòmetres disponibles en carrils bici a Terrassa
Terrassa ja compta amb més de dotze quilòmetres de carril bici segregat. La xarxa ha augmentat amb el tram que discorre per l’avinguda Abat Marcet i Josep Tarradelles. Aquest dissabte s’ha estrenat de manera oficial amb una bicicletada que ha sortit de l’avinguda Jacquard i que ha passat pels diferents carrils bici de la ciutat. Hi ha participat aproximadament una cinquantena de ciclistes i també hi han estat presents el Bicicleta Club Catalunya, l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, i la regidora de Mobilitat, Lluïsa Melgares.Per a Pere Navarro: “El que hem de fer és posar les condicions perquè la gent s’animi a agafar la bicicleta. L’Ajuntament el que fa és donar l’oferta abans que hi hagi una demanda molt massiva, el que fa és apostar pel model de futur”. Per a Lluïsa Melgares: “El que es tracta és que la bicicleta tingui el seu espai sense perjudicar la resta d’usuaris de la via.”Els nous carrils bici no han comportat una reducció de la capacitat viària del cotxes i tampoc han significat rebaixar els llocs d’aparcament. En el cas de l’avinguda Josep Tarradellas, abans la zona d’aparcament estava distribuïda en ziga zaga i ara s’ha traslladat tota a un cantó. Els treballs de les últimes setmanes també han millorat l’accessibilitat al Palau de Justícia i han implantat la zona 30 a La Cogullada.L’Ajuntament, d’aquesta manera, vol donar motius als ciutadans perquè optin cada vegada més per la bicicleta. Si sumem la xarxa de cohabitació entre cotxe i bicicleta són 35 els quilòmetres d’itinerari apte per als ciclistes.
dissabte, 22 de maig del 2010
Presentació pública de l'Ègara Fòrum de Mobilitat
dimecres, 19 de maig del 2010
Francesco Tonucci i la mobilitat dels nens
En aquest vídeo tenim l'ocasió de compartir la xerrada de Francesco Tonucci sobre els nens, la seva mobilitat i desenvolupament mitjançant el joc en els espais urbans, escolars, naturals, casolans, etc, etc. Tot amb la perspectiva sobre com podíem i de fet jugàvem nosaltres i com juguen - prou? - Avui els nostres infants. Durada: 27:55
dijous, 13 de maig del 2010
Primer dia Rambla amb doble sentit per un costat
dimecres, 5 de maig del 2010
Inici de les obres d'urbanització de la Rambla d'Ègara
El tram afectat serà entre el carrer Goleta i el carrer Galileu
L'Ajuntament de Terrassa ha comunicat als veïns i els comerciants l'inici de les obres d'urbanització de la Rambla d'Egara, entre el carrer de Goleta i el carrer de Galileu. Aquest és l'àmbit del tram 2 de la Rambla d'Egara que ha de reurbanitzar l'Ajuntament de Terrassa, mentre que la Generalitat de Catalunya assumirà les obres del tram 1, situat entre els carrers de Goleta i el Portal de Sant Roc. Aquesta setmana s'estan fent les tasques administratives i de replanteig prèvies a l'inici de les obres, que començaran de manera efectiva la setmana vinent, un cop s'hagi celebrat la Fira Modernista. A partir de dilluns, 10 de maig, es començarà a situar les tanques a l'àmbit de les obres, amb la previsió que el trànsit quedi tallat a partir de dimecres, 12 de maig. Aquest dia es desviarà la circulació dels autobusos i dels vehicles i començaran les obres d'enderroc dels paviments.
El projecte executiu d'urbanització de l'àmbit 2 de la Rambla d'Egara s'ha dividit, al mateix temps, en dues separates amb motiu de la concessió d'una subvenció de 525.000 euros del fons FEDER a l'Ajuntament de Terrassa. La primera separata correspon a l'àmbit de la Rambla d'Egara entre els carrers de la Goleta i Arquímedes, que serà finançada per l'Ajuntament. La segona separata, entre els carrers Arquímedes i Galileu, serà finançada en un 50% per l'Ajuntament de Terrassa i el Fons FEDER en un 50% cadascun.
Les obres aniran a càrrec de l'empresa Isolux Corsam Corviam per un pressupost de 2.423.811 euros (IVA inclós per a les dues separates) i un termini d'execució de 8,5 mesos. Les obres, però, es portaran a terme de manera que una primera fase quedi enllestida abans de les festes nadalenques, i es completi el projecte en els primers mesos del 2011. La direcció de les obres i el control tècnic s'ha adjudicat a l'empresa Beth Galí SL, que també ha redactat el projecte, per un import de 95.595.60 euros (IVA inclòs).
Amb aquestes obres, Terrassa guanyarà un nou espai urbà remodelat pensat per als vianants, però també per al transport públic, els vehicles de serveis i els accessos de veïns. El projecte, que va ser fruït d'un procés de participació ciutadana, ha tingut en compte els usos dels ciutadans de la Rambla d'Egara, la seva dinamització comercial i els elements més singulars del seu paisatge."
Esperem que durant les obres la mobilitat a peu i en bicicleta no es vegi especialment perturbada, així com dels autobusos. De tota manera, ben aviat aquesta imatge de la foto del tram de davant del Centre Cultural (amb el rètol anunciant les obres) passarà a ser d'avinguda amb sis carrils de circulació a un espai molt més amable i pacificat. Ja hi ha ganes de veure-ho acabat!
dimecres, 14 d’abril del 2010
Benvinguts al bloc de l'Ègara Fòrum Mobilitat
això té a veure amb els millors desitjos de fer més fluïdes i fructíferes les reunions sobre temes de mobilitat de cara a fer realitat l'eslògan de "Terrassa una ciutat per a tothom".